Avl

Nye egenskaper inn i eksteriørvurderinga

Speneretning og lynne bedømt av avlsrådgiver kommer nå inn som nye registreringer, mens vridde klauver går ut da det fanges opp i forbindelse med klauvskjæring.

Anne Guro Larsgard

Avlsforsker i Geno

Ikke bare spenenes plassering, men også retningen de peker er en viktig. Derfor kommer dette nå inn som en tilleggsregistrering. Når det er tilstrekkelig med data blir vil det bli beregnet nye indekser for disse egenskapene som vil vektes inn i jurindeksen.

Foto: Solveig Goplen

Det eksteriør vurderes 20 000 NRF-dyr hvert år rundt omkring i norske fjøs. Besetninger som har en stor andel dyr som er genotypa prioriteres for dette, og hele besetningen blir vurdert. I 2023 ble det gjort vurderinger i 700 forskjellige besetninger og med omkring 30 dyr på hver gard. Av disse er 14 200 genotypet. Kombinasjonen av å ha både genotyper og eksteriørmålinger på samme dyr, øker sikkerheten på indeksene for eksteriør.

Felles nordisk verktøy

Det er nå i overkant av 20 avlsrådgivere som utfører disse målingene, så hver og en av disse måler mange dyr og får med det god trening i dette faget. Ved utføring av målingene bruker de ‘Nordic Classification’, som er et verktøy Geno har vært med å utvikle sammen med de andre nordiske landene. Det betyr at det er de samme egenskapene og beskrivelsene som brukes i hele Norden for å registrere eksteriør.

Endringer i eksteriørvurderingen

Basert på innspill fra avlsrådgiverne har det nå blitt gjort noen endringer i hva som skal registreres:

  • Speneplassering både foran og bak på juret har stort fokus i avlsarbeidet. Framspener med stor avstand og tette bakspener straffes i jurindeksen. Fram til nå har det kun vært selve plassering av spenene som har hatt fokus. Like viktig er det hvilken retning spenene peker. Det beste er selvsagt at spenene er loddrette og peker rett ned mot bakken. Skråstilte spener i alle retninger er uønsket. Dette vil fra omkring 1. oktober komme inn som en tilleggsregistrering. Etter hvert som vi har samlet tilstrekkelig med data, vil det beregnes nye indekser for disse egenskapene, og det vil vektes inn i jurindeksen. Dette vil gi tilleggsinformasjon i utvelgelsen av eliteokser og for avlsplanlegging i egen besetningen.

  • Lynne kommer inn som ny egenskap registrert av avlsrådgiver. Dette blir en egenskap som skal beskrive hvordan dyret reagerer i møte med ukjent person. Dette er en annen egenskap enn mjølkelynne, som i dag registreres av bonde som en del av kvigevurderingene.

  • Vridde klauver tas ut fra eksteriørvurderinga. Denne egenskapen registreres nå også i forbindelse med klauvskjæring, og bare i 2023 fikk vi inn 170 000 registreringer fra 4 900 ulike besetninger.